Sidan 62: Fotomuséet i Pålsböle på Åland

Välkommen till ett stort (över 1000 kvm) fotografiskt muséum! Det privatägda muséet startades i början av 2000-talet av eldsjälen Olle Strömberg med fru Benita. 2013 flyttade man in i en nedlagd skola i Pålsböle på centrala Åland. 

Här finns, förutom alla upptänkliga stillbildskameror, även mängder av film- och videokameror, kameratillbehör, diverse utrustning och, förstås, bilder. 

Närmast i bild härovan ligger Canons smått legendariska Canon Dial 35 (påminner om en gammal telefon med "fingerskiva", därav namnet!) Med fjädermotor i handtaget skapade den 72 bilder i formatet 18 x 24 mm på vanlig småbildsfilm. Tillverkades 1963 till 1967. 

Idel klassiker: överst till vänster en "tvåögd" spegelreflexkamera, Rolleicord. Den gav 12 bilder 6 x 6 cm på s. k. 120-film. Samma typ av film användes också i den lilla lådkameran intill, men gav då bara 8 bilder i format 6 x 9 cm per rille. 

Övriga märken är Yashica, Voigtländer, Kodak med flera. Den stora kameran i mitten på nedre hyllan är en Contax med "smeknamnet" Bulls eye, på grund av sitt utseende!

Dagens Nyheter skänkte 2018 en hel del utrustning till muséet. Bl. a. ett portabelt mörkrum, som många DN-fotografer släpat upp på åtskilliga hotellrum. Före den digitala tiden var man tvungen att ha med sig ett helt mörkrum på uppdragen i landsorten. Alltså förstoringsapparat, vätskor bl. a. film- och pappersframkallare, ljuskänsligt fotopapper m.m. Givetvis också hårtork och röd mörkrumsbelysning! Ett helt flyttlass alltså! På muséet har man således återskapat ett litet mörkrum i hotellbadrumsmiljö! Det var mer jobb förr!

Blandad kompott! Engångskameror och diverse pocketkameror ovan och här nedan en ickefungerande (!) coca-cola-kamera i plåt!

Kodak Glazing Machine! För att, på ett "proffslabb", kunna torka pappersbilder hyfsat effektivt hade man glanstorkpressar, denna med trumbredd 40 cm. En högglansig stålcylinder utan skarv värmdes upp inuti av elslingor, på duken framför las de blöta bilderna upp med bildsidan mot glansplåten. Cylindern och duken gled långsamt, långsamt runt och överst kom torra bilder förhoppningsvis ut! Per Kagrell på Expressen och jag delade gemensamt labb och hade två sådana maskiner, en röd- och en grönmålad! Fanns även i en större variant med ca 80 cm:s bredd, en enorm pjäs!

Vid entrén till muséet finns detta originella kameraträd! Ta med din gamla kamera och skänk den till Olle!

Photo & copyright: Bosse Carsing, Sweden. 

Senaste kommentaren

20.07 | 14:18

Ett sant nöje att jobba med dig, Bosse.

28.06 | 12:48

Much nice work! Congratulations!

28.02 | 11:13

En levande legend inom fotografyrket och fotokonsten!

23.09 | 13:54

Otroligt fina bilder!