Historiedelen:
Min första kontakt med fotografin slutade inte bra alls! En grannkompis och jag hade kommit över en gammal lådkamera, köpte en 120-film (för format 4,5 x 6 cm, 6 x 6 cm eller för 6 x 9 cm:s negativformat), "plåtade" hejvilt på vägen hem från fotoaffären och blev väldigt besvikna när filmen tog slut redan efter 8 bilder! Det hade vi ingen aning om och missnöjda använde vi filmen som rökbomb istället, d. v. s. vi eldade upp den! Ridå!
Något senare gick det lite bättre. En Kodak Starmite införskaffades, en kamera försedd med finessen inbyggd blixt, vilket var nästintill sensation på den tiden. Den skapade hyfsade bilder och jag lärde mig snabbt vad utfyllnadsblixt betyder. Negativformatet var tråkiga 4 x 4 cm, s. k. 127-film.
Sedan avverkades i rask takt en Agfa Silette (Agfa hade på den tiden både modellerna Click och Clack!!!) och därefter en Voigtländer Vitomatic IIA med ett riktigt ljusstarkt objektiv, klassiska Ultron 1:2/50 mm! Jag upptäckte vad god ljusstyrka är värd.
Jag sommarjobbade två säsonger på posten och tjänade ihop en smärre förmögenhet och investerade den som 16-åring i en sprillans ny Leica M3 med två objektiv, 50 och 135 mm. Gjorde alltså samma miss som de flesta förstagångsköpare av systemkamera gör! (kombinationen 35 och 90 mm är betydligt mer användbar, men det visste jag inte då!) Det var många i bekantskapskretsen som höjde på ögonbrynen inför min låga ålder i kombination med den exklusiva kameran... Men så här i backspegeln kan jag säga att jag verkligen visste vad jag gjorde, faktiskt! Flera av min hemsidas bilder är tagna med M3-an.
Hantverkare brukar ju säga att bra verktyg är A och O och det för mig genast in på just kameran Leica, som är en hopskrivning av fabrikören Leitz och ordet camera. 1913 hade en av Ernst-arna (det fanns tre Ernst) Leitz ingenjörer konstruerat en fickkamera, som använde 35 mm:s biograffilm horisontellt i sin lilla, smidiga kamera. Den revolutionerande idén var "liten kamera, men stora bilder". Vad man lätt glömmer är att fotografering på den tiden innebar stort stativ, jättekameror och svart skynke! Som jämförelse kan du se en 1940-talskamera längst ned på sidan 51 om Anders Engman!
Den s. k. Urleican finns på bild längst ned på sidan!
Skrytdelen:
Har arbetat på Svenska Dagbladet och Expressen.
Har arbetat för Socialstyrelsen, Telia, Kooperativa Förbundet KF, Nordiska Kompaniet NK, Brödinstitutet, Stockholms Läns Landsting (numera region Stockholm), diverse facktidningar, veckotidningar, magasin samt ett flertal arkitekt- och reklambyråer m. m.
Mina bilder har bland annat prytt (kul ord!), förutom tidningar: broschyrer, resekataloger, kalendrar, annonser, verksamhetsberättelser, säljpärmar, adventskalendrar, skiv- och CD-omslag, förpackningar, affischer, utställningar, vykort, visitkort, tallrikar, bärkassar, tröjor, bilar och tårtor!
14 separatutställningar, 2 samlingsutställningar.
Huvudfotograf i drygt 20 böcker, bland annat i så vitt skilda ämnen som till exempel: "Vävning" (med Ulla Stålberg), "Orden brukar komma när man sjunger" (med Bitt-Marie Adolfsson), "Här är vi - boken om gravt utvecklingsstörda" (med Owe Rören), "Vattenglädje" (med Lillemor Holmberg), "Lapptäcken" (med Anna-Stina Sundquist), "Omsorgsboken" (med Bakk/Grunewald), "Som i en annan värld" (med Staffan Rudstedt), "Örike" (med Ditte och Nils Kjellberg) och "Läsebok för brödälskare" (med Ria Wägner).
Bilder i vinnande reklamkampanjer: det pretigefyllda DMMA-priset tre gånger.
Gav ut egen månadskalender, i svartvitt originellt nog, under åren 1970 t.o.m. 2000.
Fotokurslärare och gästföreläsare hos fotoklubbar.
Medlem i Pressfotografernas klubb, Publicistklubben och, viktigast, RNCC, d.v.s. Royal North Cape club, alltså Kungliga nordkapsklubben!
Representerad på Nationalmuséum i Stockholm med cirka 20-talet verk.
Även representerad på Bodens Garnisonsmuséum med gamla synder från lumpen!
Stipendiat på San Michele på Capri från San Michele-stiftelsen.
Räknade ut att det 12 000:e reporaget gjordes i augusti 1996, sedan tappade jag räkningen...
Tog fram en urna/kruka tillsammans med Rune Lundgren för Millesgården på Lidingö. Den säljs fortfarande, numera även i flera storlekar.
Har fram till dags dato gjort 31 långfilmer från resor i olika delar av världen. Plus några små kortfilmer.
Publicerar en enda bild på facebook, efterson upphovsrätten till bilder åsidosätts av fb!
Eget handelsbolag i 45 år, eget aktiebolag i 14 år.
En del andra "tokigheter" kan hittas längst ned på sidan "Kameran berättar 5" (sidan 68).
Kontakt:
070 - 320 58 16 eller bosse.carsing@telia.com
www.bossecarsing.se
Den s. k. Urleican från 1913.
Harry Lord
17.08.2018 13:09
Imponerande! 👍 😊
Eva Portnoff-Klatzkow
26.02.2018 15:55
Jätteroligt att få titta in i ditt galleri. Vilken diger CV. Fantastiska och historiska bilder.
Senaste kommentaren
20.07 | 14:18
Ett sant nöje att jobba med dig, Bosse.
28.06 | 12:48
Much nice work! Congratulations!
28.02 | 11:13
En levande legend inom fotografyrket och fotokonsten!
23.09 | 13:54
Otroligt fina bilder!